top of page

Pro deo / toevoeging

Rechtstreeks Advocatuur vindt dat iedereen recht heeft op goede rechtsbijstand. Heeft u een advocaat nodig, maar kunt u de kosten niet betalen vanwege een laag inkomen? Dan kan ik voor u een toevoeging aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking te komen. U kunt deze voorwaarden vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand (www.rvr.org), deze instantie beslist over uw aanvraag.


Als u voor gesubsidieerde rechtsbijstand (oftewel een toevoeging) in aanmerking komt, betaalt u slechts een eigen bijdrage voor de werkzaamheden van de advocaat. U kunt de hoogte van de eigen bijdrage vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand (www.rvr.org). Een toevoeging dekt alleen de kosten voor de advocaat. 

 

Als slachtoffer van een geweldsmisdrijf of psychiatrisch patiënt hoeft u geen eigen bijdrage te voldoen. 


Griffierechten - de kosten die de rechtbank in rekening brengt - worden apart aan u doorberekend. Als u voor een toevoeging in aanmerking komt, dan zal de hoogte van het griffierecht wel naar beneden worden bijgesteld. Meer informatie over griffierechten vindt u op de website van de rechtbank (www.rechtspraak.nl/griffierecht).

Indien u een inkomen heeft dat nagenoeg gelijk is aan een bijstandsuitkering, dan kunt u desgewenst zelf een aanvraag tot bijzondere bijstand voor de advocaatkosten en/of proceskosten indienen bij uw gemeente. De gemeente beslist of u hiervoor in aanmerking komt.

Stuurt u gerust een e-mail naar mij als u meer informatie over de gesubsidieerde rechtsbijstand wenst. 

Direct contact met mij?

bottom of page